Gedreven, nieuwe trainers JO19: Remco en Marco aan het woord

12 juli 2021 8:00


De afdeling Technische Zaken meldt met trots de benoeming van twee zeer gewaardeerde jeugdtrainers tot de staf van ons vlaggenschipteam in de jeugd. Remco Wilschut en Marco den Otter zijn al vele jaren vrijwillige en zeer betrokken jeugdtrainers, coördinator én zij zijn nauw betrokken bij het talentbeleid van onze Heerjansdamse Voetbalschool. Per komend seizoen zetten zij de eervolle stap naar het trainerschap van JO19! Dit willen we als club niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Lees hier hun kijk op voetbal, ontwikkeling en voornemens in dit portretinterview. Veel leesplezier!

1) Vertel kort iets over je achtergrond, waar je woont, wat je voor werk doet en je voetbal- en trainingservaring.

Remco Wilschut: “Ik ben 32 jaar en geboren in Heerjansdam. Op dit moment woon ik in Zwijndrecht en werk als Logistiek Manager bij Laspartners Multiweld in Barendrecht. Sinds mijn 9e  jaar ben ik lid van vv Heerjansdam en op mijn 16 e  jaar ben ik begonnen als jeugdtrainer bij de F jeugd (JO8) en de laatste 6 jaar ben ik trainer geweest bij voornamelijk de JO15/16 jeugdteams.”

Marco den Otter: “Ik ben opgegroeid in Barendrecht en van jongs af aan voetbal ik al op de BVV. Vroeger gingen we vaak met vriendjes bij Heerjansdam kijken als het 1ste uit speelde en waren dan voornamelijk te vinden op het gravelveld achter het hoofdveld. Vanaf mijn 15e/16e ben ik leider geworden bij wat toen nog de F-jes was. En uiteindelijk ben ik via verschillende teams beland bij de D1. Toen ik zelf ging werken werd het leider zijn lastiger te combineren met het werken en zelf voetballen en heb ik me voornamelijk bezig gehouden met mijn eigen voetballen. Ik heb vanaf mijn
18e tot 30e in de B-selectie van de BVV gevoetbald en daarna zijn we ons eigen vriendenteam begonnen. Op mijn 35e heb ik de stap gemaakt naar de 35+ competitie zodat het voetballen voornamelijk doordeweeks gebeurde en ik in het weekend bij het sporten van mijn zoons kon gaan kijken.”

2) Wat heb jij met de voetbalclub vv Heerjansdam? Hoe kijk je naar deze club? Welke band heb jij?
Marco: “Toen mijn zoon Merlijn wilde gaan voetballen toen voetbalden al zijn vriendjes al bij vv Heerjansdam dus die keuze was snel gemaakt. In het begin heb ik me voornamelijk toegelegd op het kijken van wedstrijden, maar toen Merlijn in de E2 ging voetballen werd me gevraagd om ook te
assisteren bij het team en heb toen toch ja gezegd. Hierna de coördinator rol opgepakt en dit zo goed mogelijk proberen te combineren met een rol als trainer. In de loop van de jaren heb ik vv Heerjansdam leren kennen als een leuke en gezellige familieclub met de juiste ambities. Als je de Molenwei op loopt voelt het vertrouwd en gemoedelijk en dat is precies wat een voetbalclub voor mij moet zijn.”

Remco: ”vv Heerjansdam is een mooie en een gezellige club met veel historie. Het is een ambitieuze familieclub waar hopelijk in de toekomst een aantal jeugdspelers weer doorbreken en weer binnen de gehele vereniging mooie successen worden behaald.”


3) Wat drijft jou en spreekt jou aan in je rol als trainer?

Marco: “Wat ik zo leuk vindt aan het trainer zijn is om te kijken of je van de spelers die je hebt een team kan maken. Dit houdt in dat je de spelers op de juiste plek zet, ze leert wat ze moeten doen en hoe ze dat kunnen doen. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat de jongens ook een band met
elkaar hebben. Het hoeven geen beste vrienden te zijn maar als ze in het veld staan moeten ze elkaar willen helpen, ze moeten voor elkaar door het vuur willen gaan.”

Remco: “Als jeugdtrainer wil je graag zorgen dat spelers beter worden en vooral plezier behouden in het voetballen. Ik vind het leuk om de spelers daarin te begeleiden en ze wekelijks zien te groeien in hun ontwikkeling.”

 4) Waarom wil je juist JO19-1 heel graag trainen? 

Remco: “Na een aantal jaar in de leeftijd categorie van JO15/16 te hebben getraind was het voor mij persoonlijk tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik kijk er naar uit om samen met Marco en de spelergroep een mooi en vooral sportief seizoen te van te maken.”


Marco: “Na jaren betrokken geweest te zijn bij de leeftijdscategorie van je eigen kind, ik ben de laatste jaren meegegroeid van de E2 tot de JO15 in verschillende rollen en het leek me nu tijd voor de volgende uitdaging. De jongens zullen ook bij andere trainers in goede handen zijn. 
En dan ga je kijken wat zou je verder nog willen en kunnen doen binnen de club. Ik kreeg de kans om met de JO19 aan de slag te gaan en dat is wel een nieuwe uitdaging. Bij de JO19 ga je toch kijken of je naast de dingen die de spelers in de jeugdopleiding geleerd hebben op technisch en tactisch gebied je ze ook nog andere dingen op voetbal gebied kan bijbrengen. De spelers moeten uiteindelijk zelf de wedstrijden gaan leren lezen en weten hoe ze bepaalde problemen in het veld op kunnen lossen.”

5) Welke visie, ambitie en plannen heb je voor komend seizoen met dit team? Hoe wil je het team laten spelen? Vanuit welke gedachte?

Remco: “We zullen in de voorbereiding moeten kijken welke speelstijl het beste bij deze spelersgroep past, persoonlijk ben ik een aanvallend ingestelde trainer die vanuit een 4-3-3 formatie denkt. Vanuit dit oogpunt ga ik samen met Marco met de spelersgroep aan de slag.”

Marco: “De JO19 heeft de laatste jaren op een goed niveau gespeeld en ook goede resultaten behaald. De doelstelling is natuurlijk om dat dit jaar voort te zetten. In de JO19 gaat het niet meer alleen om leren. Er moet ook gewonnen worden, dit is toch uiteindelijk waar het om gaat in het
voetbal. Winnen kan je alleen maar als je zelf doelpunten maakt, dus zul je aan moeten vallen. Zelf ben ik voetballend opgevoed in het 4-3-3 systeem dus dit heeft mijn voorkeur. Met dit systeem kan je alle kanten op. Door verschillende kleine omzettingen punt naar voren, punt naar achteren,
doorschuivende verdedigers kan je een team vele opties geven om een goed resultaat neer te zetten. Ik denk dat je vanuit deze basis makkelijk de stap kan maken naar de vele andere systemen die mogelijk zijn. Het liefst zie ik een team dat makkelijk voetbalt door goed combinatievoetbal en op
die manier de juiste spelers vrij voor het doel krijgt. De spelers zullen het uiteindelijk moeten doen dus moeten wij er voor zorgen dat ze alle tools hebben om dit ook mogelijk te maken. Dan hoop ik dat ik aan het eind van het seizoen alleen nog maar hoef te kijken naar hoe het team zelf zijn
wedstrijden wint.”

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!