De verenigingsconsul keurt namens de vereniging de bespeelbaarheid van de velden voor zowel trainingen als wedstrijden. Bij afgelastingen verloopt de communicatie naar teams, tegenstanders en scheidsrechters via de afdeling Wedstrijdzaken
. Op doordeweekse dagen wordt er uiterlijk om 16:00 uur gekeurd, waar op zaterdagen de keuringen hoofdzakelijk tussen 07:00 en 08:00 uur plaatsvinden. Mogelijk kan er ook sprake zijn van een tweede keurmoment voor wedstrijden later op de dag,
Bij de keuring moet rekening worden gehouden met een aantal factoren die van invloed
zijn op de bespeelbaarheid van een terrein, zoals:
• de actuele terreingesteldheid (onderhoudstoestand);
• voorbije, heersende en komende weersomstandigheden;
• het jaargetijde (najaar, winter, voorjaar of zomer);
• het aantal gespeelde en nog te spelen wedstrijden (gebruiksintensiteit).
Met het nieuwe kunstgrasveld hebben we als vereniging meer mogelijkheden voor het spelen en trainen. Echter, het is niet zo dat een kunstgrasveld onder iedere omstandigheid bespeelbaar is. Hieronder dan ook het protocol voor ons type kunstgrasveld, verstrekt door de gemeente Zwijndrecht.
Protocol gebruik kunstgras sportvelden in de winterperiodeIn de winterperiode krijgt de gemeente/verenigingen diverse verzoeken om gebruik te kunnen maken van de aanwezige kunstgrasvelden. Reden hiervoor is dat de natuurgrasvelden niet of beperkt bespeelbaar zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden de wedstrijden voor dat weekend door de KNVB afgelast. Voor de verenigingen kan het dan aantrekkelijk zijn om vriendschappelijke wedstrijden op een kunstgrasveld te spelen. Aan het gebruik van kunstgrasvelden (met SBR of TPE rubber infill) in de winterperiode moeten echter beperkingen worden gesteld omdat anders de kwaliteit van het kunstgrasveld wordt aangetast. Hieronder volgt een uitleg wanneer gebruik wel of niet mogelijk is.
VorstVooral ‘droge’ vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen negatief effect op de speeleigenschappen van het veld. Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst, lager dan – 10°C, kan een veld niet worden bespeeld. Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de kunstgrasmat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt door ijzel, dan bevat de bovenlaag veel vocht waardoor ijs ontstaat. Op dat moment is het oppervlak glad, onbespeelbaar (grote kans op blessures) en kunnen de kunstgrasvezels afbreken. Het is dan niet toegestaan gebruik te maken van het kunstgrasveld.
DooiNa een strenge vorstperiode kan in de dooifase gecombineerd met regenval ook een situatie ontstaan dat bespeling niet mogelijk is zoals bij ‘opdooi’. Doordat het water door de aanwezige vorstlaag niet weg kan zakken, wordt de zand- en rubberinvulling van de sporttechnische laag volledig verzadigd met (smelt)water. Deze natte sporttechnische laag is dan volledig instabiel. Bij betreding kunnen in deze situatie kunnen kuiltjes in het veld ontstaan wat blijvende schade aan de vlakheid van de grasmat geeft. Herstel van dergelijke schade is alleen tegen hoge kosten te verhelpen.
SneeuwWanneer het kunstgrasveld bedekt is met sneeuw heeft dit geen negatieve gevolgen voor het veld. Het veld betreden met sneeuw is niet toegestaan omdat de sneeuw tijdens de activiteiten tot ‘pap’ of ijs wordt getrapt. Op het moment dat het weer gaat vriezen leidt dat tot compacte ijsvorming in de mat. Dit kan leiden tot een langdurig gebruiksverbod van het veld. Daarom kunnen ook bij sneeuw de kunstgrasvelden niet worden gebruikt.
Sneeuw verwijderenHet sneeuwvrij maken van het kunstgrasveld is niet zonder risico. De kunstgrasvezel kan door het schuiven van het kunstgrasveld beschadigd worden. De beschadigingen kunnen bestaan uit kapot scheuren in de grasmat, verschuiving van de grasmat waardoor golvende belijning en plooien ontstaan. Daarnaast zal het infill materiaal (korrels van rubber of TPE) met de sneeuw mee worden geschoven, met als gevolg dat dit materiaal weer ingesleept en in een later stadium aangevuld dient te worden met nieuw infill materiaal. Indien het kunstgrasveld een infill dikte heeft van circa 20mm - zoals bij een TPE – dan kan het kunstgrasveld niet sneeuwvrij worden gemaakt. Dit vanwege de snelle beschadiging en hoge kosten voor het opnieuw aanvullen van TPE materiaal.
ExpertiseSneeuw kan en mag in een uitzonderlijk geval van het veld verwijderd worden. Dit moet echter wel op verantwoorde en deskundige wijze gebeuren. Wanneer een vereniging verlangt dat sneeuw op een kunstgras wordt geruimd, treden wij altijd in overleg met de aannemer die destijds het veld heeft aangelegd. Dit heeft te maken met de afgegeven garantieverklaring van de grasmat en de sporttechnische laag. In verband het verhoogde risico van schade aan de grasmat is het sneeuwvrij maken van kunstgrasvelden géén standaard onderhoudsmaatregel van de gemeente Zwijndrecht.
Het in eigen beheer (zelfwerkzaamheid) sneeuwvrij maken, kunnen wij, gezien het grote risico en financiële gevolgen, dan ook niet toestaan.
Vastgesteld januari 2021, gemeente Zwijndrecht